Romaner


Arthur Brand: Hitlers heste
Fra hollandsk, Kristeligt Dagblads Forlag 2022. Originaltitel: De paarden van Hitler
En “sand historie” om en hollandsk kunstdetektiv, der går gennem “ild og vand” for at finde frem til forsvunden nazistisk kunst. En spændingsroman med seriøse og historiske undertoner.

James Lee Burke: Skinsygens tid
Fra amerikansk, Hovedland 2019. Originaltitel: The Jealous Kind
En kærlighedshistorie indlejret i James Lee Burkes fortolkning af efterkrigstiden og den gryende kolde krig i 1950’ernes USA som individuel og samfundsmæssig tilstand, hvor pengemagt og korrupte forbindelser ikke sjældent trumfer menneskelige værdier.

James Lee Burke: House of the Rising Sun
Fra amerikansk, Hovedland 2018. Originaltitel: House of the Rising Sun
Western-roman fra begyndelsen af 1900-tallet, i skyggen af Første Verdenskrig og med en såkaldt hellig gral, der kommer i hovedpersonens (Hackberry Hollands) besiddelse og bliver et centralt omdrejningspunkt for bogens voldsomme handling, der blandt andet foregår på det navnkundige bordel, som titlen refererer til.

Craig Russell: Altonas genfærd
Fra engelsk, Hovedland 2017. Originaltitel: The Ghosts of Altona
Politi- og kriminalroman, hvori chefkommissær Jan Fabel skal finde hoved og hale på historien om den smukke, tiltrækkende og “gotiske” Monika Krone, som efter at have været forsvundet i femten år findes død og begravet i forbindelse med udgravningen til et nybyggeri.

James Lee Burke: Vejfarende fremmed
Fra amerikansk, Hovedland 2017. Originaltitel: Wayfaring Stranger
Burkes tidsbillede fra tiden før, under og efter Anden Verdenskrig. Vi følger hovedpersonen Weldon Hollands liv fra 17-års-alderen. Stemningen slås an, da han møder bankrøverparret Bonnie og Clyde live i sin egen baghave. Weldon deltager senere i krigen i Europa som sergent og finder sin kommende ægtefælle i en tysk udryddelseslejr, der i krigens sidste dage er forladt af tyskerne. Men da de efter krigen er kommet i havn i USA, gør den maccarthyistiske reaktion igen livet surt for dem.

James Lee Burke: Verdens lys
Fra amerikansk, Hovedland 2016. Originaltitel: Light of the World
Allegorisk beretning om ondskabens civilisatoriske udtryk i det moderne USA. Hovedpersonen er Dave Robicheaux, der sammen med sin ven Clete Purcel holder ferie hos en ven på en ranch i Montana, da den personificerede ondskab forulykker eller måske arrangerer en ulykke lige i nærheden. Sproget er udsøgt, handlingen mangfoldig og både livsvisdom og civilisationskritik til at tage og føle på.

Craig Russell: En frygt for sort vand
Fra engelsk, Hovedland 2015. Originaltitel: A Fear of Dark Water
Femte bind i serien om ledende chefkommissær Jan Fabel fra Polizei Hamburgs mordkommission. Romanen handler om miljø og miljøorganisationer, om cyberspace og cyberkriminalitet og om organisationer, der boltrer sig begge steder. Jagten på den såkaldte Netværksmorder fører Fabel vidt omkring i flere elementer, og han må undervejs sande, at også det vandige element, når det af den ene eller den anden grund er ude af kontrol, udgør en trussel både mod enkeltpersoner, landskaber og samfund.

James Lee Burke: Creole Belle
Fra amerikansk, Hovedland 2014. Originaltitel: Creole Belle
Bogens hovedperson er Dave Robicheaux, som i sin høje alder hvirvles ind i endnu en indviklet mordhistorie med forgreninger til organiseret kriminalitet og stor ondskab. Historien foregår som andre Robicheaux-historier i en udvidet verden med mere end tre dimensioner. Et af spørgsmålene er således, hvordan en formodet død kvinde, Tee Jolie, kan manifestere sig for Robicheaux og hjælpe ham i opklaringen af mordet på kvindens søster, der findes drivende indefrosset i en isblok i Sydstatsvarmen. Som sædvanlig i forfatterens værker udgør de lyriske beskrivelser og de moralske anfægtelser en fin overbygning på den hårdkogte handling med dens meget håndfaste sprogtone.

Craig Russell: Valkyriesang
Fra engelsk, Hovedland 2013. Originaltitel: The Valkyrie Song
Fjerde bind i den filmatiserede serie om ledende chefkommissær Jan Fabel fra Hamburgs politis mordkommission, der efter et blodigt mord i St. Pauli får til opgave at opklare det ud fra en teori om, at det må være “Englen fra St. Pauli”, der efter ti års pause har slået til igen. I fortællingens løb sker der flere drab, og Fabel kommer i tvivl om morderens identitet. En dansk politiinspektør og senere hans overordnede, politidirektøren, deltager i opklaringen af sagen og bidrager blandt andet med et spor, der peger mod det tidligere DDR. Interessen koncentrerer sig efterhånden mod nogle såkaldte Valkyrier, og sagen bliver meget kompliceret, før Fabel og læseren på sidste side får rede på både Valkyrier og en Engel i tilgift.

James Lee Burke: Narrenes fest
Fra amerikansk, Hovedland 2012. Originaltitel: Feast Day of Fools
Bogens hovedperson, den aldrende sherif Hackberry Holland fra en lille grænseby i Texas, sørger over tabet af sin kone og har samtidig af indre og ydre grunde sit hyr med at holde sin årtier yngre medarbejder Pam Tibbs på afstand. Hackberrys sociale og eksistentielle kamp mod de lokale kriminelle indgår i den større kamp om den økonomiske magt i samfundet, narko- og våbensmugling, nedslidningen af USA’s bymiljøer, forholdet mellem ørken og civilisation … En stort anlagt roman, krydret med diverse farverige personer, der på det ene eller det andet plan tager parti for eller imod sammenhæng og retfærdighed.

Massimo Carlotto: Mysteriet Mangiabarche
Fra italiensk, s.m. Birgit Fuglsang, Hovedland 2012. Originaltitel: Il mistero di Mangiabarche
Andet bind i serien om Marco Buratti, som efter afsoning af en ufortjent fængselsstraf driver en lille privatopdagervirksomhed med rygdækning fra sin ven Beniamino “gamle” Rossini – en karrierekriminel med “den gamle skoles” høje moralske normer, som bl.a. hader pushere. Romanen udspiller sig på Sardinien (hvor de to venner har søgt tilflugt, efter at begivenhederne i første bind har fået jorden til at brænde under dem i Veneto). Igen får vi en god kriminalhistorie og samtidig et fantastisk indblik i sardisk kultur og bevidsthed. Carlotto bedyrer, at alle historiens ingredienser er bygget på virkeligt indtrufne hændelser …

Craig Russell: Glasgow-kysset
Fra engelsk, Hovedland 2012. Originaltitel: The Long Glasgow Kiss
Lennox (andet hedder han ikke) er canadier i Europa på vej hjem fra Anden Verdenskrig. En mærkelig modvilje vokser i ham, og midt i 1950’erne er han stadig ikke kommet længere end til Glasgow (som både under og efter krigen var udskibningshavn til USA). Han lever på kanten af loven, tjener sine penge ved at efterforske diverse mistænkelige forhold og bliver rodet ind i både bookmakervirksomhed, smugkroer, gangstervirksomhed og en verdensomspændende smuglerring. Lennox profiterer på, at han har bedre kontakter i underverdenen end FBI og det engelske politi, og hans meritter er stærkt underholdende.

Massimo Carlotto: Sandheden om Alligatoren
Fra italiensk, s.m. Birgit Fuglsang, Hovedland 2011. Originaltitel: La verità dell’Alligatore
Første bind i serien om Marco Buratti, tidligere forsanger i bluesgruppen Old Red Alligators fra Padova i Veneto. Efter afsoning af en uretfærdig fængselsstraf driver han i romanens nutid (anden halvdel af 1990’erne) en lille privatopdagervirksomhed, ofte med rygdækning fra sin ven Beniamino Rossini, en karrierekriminel af den gamle skole. Romanen rummer en god og spændende kriminalintrige og giver samtidig et fantastiske indblik i en europæisk kultur, som de færreste nordeuropæere umiddelbart vil tro er virkelighed. Men Carlotto bedyrer, at alle indholdselementer i romanen er bygget på virkeligt indtrufne hændelser …

Vigdis Hjorth: Hjulskift
Fra norsk, Turbine 2011. Originaltitel: Hjulskift
Louise Berg er fraskilt, underviser i litteratur på Oslos universitet og har fået en forskningsbevilling til at skrive en bog om en tidlig norsk feminist. Men hun er i krise. Hun møder en bilsælger ved en øllet jazzfestival (som hun ikke ville være taget til alene), og der udspiller sig et skarpt opfattet og skildret tilløb til et forhold mellem de to.

Scott Turow: Uskyldig
Hovedland 2011. Originaltitel: Innocent
Med en genoptagelse fra sin første roman, Måske uskyldig, af persongalleri, retssags- og livstema og sågar samme anklagede for samme forbrydelse mange år senere, gennemskriver Scott Turow igen en sag om den dygtige karrierejurist Rusty Sabich, der her kommer til at stå anklaget for mord på en kvinde – nemlig sin egen kone.

James Lee Burke: En regnbue af glas
Fra amerikansk, Hovedland 2011. Originaltitel: The Glass Rainbow
Dave Robicheaux bor sammen med sin seneste kone, en tidligere nonne, og sin voksne adoptivdatter Alafair i New Iberia, Louisiana, hvor han arbejder som opdager på sherifkontoret. Han bliver selvfølgelig inddraget i de voldelige og samtidig sydstats-arketypiske lokale begivenheder, da en række unge piger voldtages og myrdes og flere forskellige udefra kommende personer samtidig dukker op i omkredsen af en gammel, tidligere magtfuld plantageejerfamilie.

James Lee Burke: Regnguder
Fra amerikansk, Hovedland 2010. Originaltitel: Rain Gods
Den halvfjerdsårige Hackberry Holland er sherif i en lille by i Texas og hovedperson i denne roman om et USA på grænsen. Sydgrænsen til Mexico med alle dens former for grænseoverskridelse, men også grænsen til den tidligere sydstatsverden, symboliseret ved New Orleans, før orkanen Katrina gjorde det lysende klart, at USA er brækket midt over – og som altid hos James Lee Burke befinder vi os desuden i et både landskabsmæssigt og mentalt grænseområde, hvor naturen såvel som den menneskelige psyke viser sig fra sine voldsomste og mest modsatte sider.

Birger Baug: Det tabte paradis
Fra norsk, Modtryk 2010. Originaltitel: Paradis tapt
Andet bind i serien om Halvor Heming og de øvrige medarbejdere i den lille afdeling ved Oslos politi, både på jobbet og i privatlivet.

James Lee Burke: Swan Peak
Fra amerikansk, Hovedland 2010. Originaltitel: Swan Peak
Roman om politimanden og moralisten Dave Robicheaux fra New Orleans / New Iberia i Louisiana. I denne historie er han igen på besøg i Montana, hvor han sammen med sin ven Cletus Purcel bliver rodet ind i en klassisk westernhistorie om magt, begær og korrumperede rigmænd med lig i lasten.

Philip Kerr: En stille ild
Fra engelsk, Modtryk 2009. Originaltitel: A Quiet Flame
Endnu en udvidelse af forfatterens “trilogi” Berlin Noir med den hårdkogte Bernie Gunther som hovedperson. Nærværende femte bind foregår i Argentina i årene omkring 1950. Bernie håber at kunne blande sig med de flygtede tyske nazister i Buenos Aires under dække af sit tidligere tvungne medlemskab af SS, og det lykkes ham at opspore en del tidligere nazister, opklare et mysterium fra fortiden og desuden bringe en del af Peron-styrets snuskede hemmeligheder for dagens lys.

Birger Baug: Straf
Fra norsk, Modtryk 2008. Originaltitel: Straff
Første bind i ny serie om Halvor Heming, barnefar og politikommissær ved Oslo Politis afdeling for voldskriminalitet. Handlingen, som strækker sig tilbage i tiden til 1980’erne, har som omdrejningspunkt opklaringen af en række tilsyneladende uforbundne mord i Oslo i 2002, men parallelt hermed får vi beretninger og refleksioner over børns og forældres vilkår dengang og nu.

Candace Robb: De uskyldiges brøde
Fra amerikansk, Hovedland 2008. Originaltitel: The Guilt of the Innocents
Niende bind i Robbs romanserie om den enøjede spion, forvalter og tidligere bueskytte Owen Archer, som her skal opklare et mystisk giftmord på en pramdrager ved St. Mary-klosteret. En gruppe latinskoledrenge har tilsyneladende spillet en rolle i begivenhederne, men sagen viser sig som altid mere omfattende end først forventet, og Owen må ud på et længere ridt for at finde de afgørende spor.

Scott Turow: Dommeren
Hovedland 2008. Originaltitel: Limitations
Roman om den 59-årige dommer George Mason, der under behandlingen af en sag om voldtægt af en bevidstløs pige både personligt kommer i skudlinjen og oplever foruroligende flashbacks til sin ungdom.

Kjell Ola Dahl: Sort engel
Fra norsk, Modtryk 2007. Originaltitel: Sort engel
Femte bind i serien om politikommissær Gunnarstranda og hans yngre kollega Frank Frølich, der nu har fået eget kontor. Gunnarstranda får kollegernes vrede at føle, da han holder fast ved gamle politidyder i en af sine drabssager, og bliver midlertidigt forflyttet til Frøhlichs afdeling. Naturligvis viser det sig, at en af afdelingens sager hænger sammen med den, Gunnarstranda er blevet fjernet fra.

Philip Kerr: Det ene fra det andet
Fra engelsk, Modtryk 2007. Originaltitel: The One from the Other
Fjerde bind i “trilogien” Berlin Noir med den hårdkogte Bernie Gunther som hovedperson og en slags offer. Bogen fortsætter, hvor trilogien slap: Med undtagelse af et kort indledningskapitel, som foregår i slutningen af 1930’erne, er vi nu i 1949, efter Anden Verdenskrig og i overgangen til Den Kolde Krig. Nazisterne er overvundet, men spørgsmålet er, om deres metoder og “indsigter” lige så stille videreføres inden for de etablerede institutioner i Tyskland, Østrig – og USA.

James Lee Burke: Jesus på dybt vand
Fra amerikansk, Hovedland 2007. Originaltitel: Jesus Out at Sea
Romanlignende samling af 11 noveller, der tilsammen fortæller historien om livet i USA fra sidst i 1940’erne til i dag, med overlappende persongalleri. Titlen hentyder til oversvømmelsen i New Orleans i 2005, opfattet som kulminationen på det moralske skred, der er sket i USA i sidste halvdel af det 20. århundrede.

Candace Robb: Ridderen med de korslagte ben
Fra amerikansk, Hovedland 2007. Originaltitel: The Cross-Legged Knight
Ottende bind i Robbs romanserie om den enøjede spion, forvalter og tidligere bueskytte Owen Archer. Efter rejsen til Wales (se de to foregående bind) får Owen til opgave at beskytte den tidligere lordkansler William af Wykeham, da denne aflægger besøg hos ærkebiskop Thoresby i York. Ulykkerne vælter tilsyneladende ned over Wykeham, og Owen kommer på hårdt arbejde både som detektiv og som livvagt. Lucie inddrages mod Owens vilje i efterforskningsarbejdet, og vi får i den forbindelse indblik i håndværkeres og købmænds dagligdag.

Scott Turow: Helt almindelige helte
Fra amerikansk, Hovedland 2006. Originaltitel: Ordinary Heroes
Roman om den midaldrende amerikanske journalist David Dubinskys udforskning af sin afdøde fars hemmelighedsfulde fortid, der fører os til Europa under Anden Verdenskrig og vender op og ned på et par ting i hovedpersonens selvforståelse.

Kjell Ola Dahl: Den fjerde røver
Fra norsk, Modtryk 2006, paperback 2007, bogklub 2008. Originaltitel: Den fjerde raneren
Fjerde bind i serien om politikommissær Gunnarstranda og hans yngre kollega Frank Frølich. Omdrejningspunktet i romanen er Frølichs kærlighedsforhold til en kvinde, han møder i forbindelse med en politiaktion, og som viser sig at være søster til et medlem af en kriminel bande. Da banden begår et røverisk overfald, får det vidtrækkende konsekvenser for Frølich, som blandt andet suspenderes. Han fortsætter dog jagten på sin elskede, og den fører ham vidt omkring både i det norske og det større europæiske landskab.

Philip Kerr: Høj gearing
Fra engelsk, Modtryk 2006. Originaltitel: Ikke udkommet på engelsk
Roman om en fantasifuld kidnapning af et udvalg af de rigeste mænd i USA under deres årlige weekendmøde. Udadtil virker kidnapningen traditionel nok, men som handlingen skrider frem, føres læseren gennem lag på lag af en plan, som nok har til hensigt at berige forbryderne, men uden at tage fra ofrene.

James Lee Burke: De røde hestes nat
Fra amerikansk, Hovedland 2006. Originaltitel: In the Moon of Red Ponies
Roman i serien om advokat Billy Bob Holland, der denne gang bliver hvirvlet ind i et voldsomt opgør mellem etablerede økonomiske interesser på den ene side og på den anden den indianske miljøaktivisme, der udgår fra Billy Bobs bekendte Johnny American Horse. Den tidligere straffede Wyatt Dixon, som tidligere har forsøgt at myrde Billy Bobs kone, dukker op og spiller bogen igennem en svært gennemskuelig rolle som både modstander og hjælper. Handlingen kulminerer i et voldsomt og dramatisk opgør med Montanas storslåede natur som baggrund.

Candace Robb: Spion for frelseren
Fra amerikansk, Hovedland 2006. Originaltitel: A Spy for the Redeemer
Syvende bind i Robbs romanserie om den enøjede spion, forvalter og tidligere bueskytte Owen Archer, som stadig opholder sig i Wales, hvortil han rejste i sjette bind. Vi følger Owens rejse hjem til York og hans ikke helt problemfri genforening med sin kone, apotekeren Lucie. Inden hjemrejsen tvinges han dog til at løse en mordgåde, der fører videre til en walisisk oprørsbevægelse mod englændernes besættelse. Owen bliver sat på prøve både som detektiv og som engelsk patriot med walisiske aner.

Philip Kerr: Hitlers fred
Fra engelsk, Modtryk 2005, Gyldendals Bogklub 2006. Originaltitel: Hitler’s Peace
Kontrafaktisk spændingsroman, der på grundlag af Anden Verdenskrigs hændelser og politiske tendenser lader Hitler, Stalin, Roosevelt og Churchill spille hovedroller i et kompliceret magt- og flerdobbeltspil med stort persongalleri. Efterhånden som “realpolitikken” gennemsyrer alle parter, bliver intrigen mere og mere uigennemskuelig, men én ting er sikker: Det er en isnende “noir” roman, der på mange måder kan anskues som en udbygning af forfatterens Berlin-trilogi.

Kjell Ola Dahl: Lille soldat
Fra norsk, Modtryk 2005, Gyldendals Bogklub 2006. Originaltitel: Lille Tambur
Tredje bind i Dahls romanserie om kommissær Gunnarstranda og hans makker, Frank Frølich, som denne gang får tildelt en hovedrolle, da han af Gunnarstranda sendes til Afrika for at efterforske et mord i et parkeringshus i Oslo. En stemningsfuld, globaliseringskritisk krimi.

Candace Robb: Asylets velsignelse
Fra amerikansk, Hovedland 2005. Originaltitel: A Gift of Sanctuary
Sjette bind i Robbs romanserie om den enøjede spion, forvalter og tidligere bueskytte Owen Archer. Fra York drager han sammen med sin svigerfar, sir Robert D’Arby, broder Michaelo og selveste Geoffrey Chaucer, der fungerer som spion for kongen, til Wales i et ærinde for hertugen af Lancaster. Owen får klarhed over sin families skæbne, udfører sine opgaver, men bliver selvsalgt også viklet ind en række morderiske intriger med rødder i politik, religion og kærlighed.

Kjell Ola Dahl: Manden i vinduet
Fra norsk, Modtryk 2004. Gyldendals Bogklub 2005. Originaltitel: Mannen i vinduet
Andet bind i serien om den ukonventionelle kriminalkommissær Gunnarstranda. Sagen handler om drabet på en tidligere modstandsmand, der indtil drabsnatten levede som velstående antikvitetshandler i Oslos ambassadekvarter.

Peter Madsen: The Story of a Mother
Til engelsk, Carlsens Forlag, 2004. Original title: Historien om en mor
Peter Madsen’s rendition of Hans Christian Andersen’s tale.

James Lee Burke: Hvide duer ved daggry
Fra amerikansk, Hovedland 2004. Originaltitel: White Doves at Morning
Roman om Den Amerikanske Borgerkrig, som den tog sig ud set fra New Iberia, Louisiana. De centrale personer er slavepigen Flower, den unge radikale sydstatssoldat Willie Burke og nordstatssygeplejersken Abigail Dowling. Gennem disse personers tanker og handlinger, både indbyrdes og i forhold til omgivelserne, oprulles et dramatisk og skæbnetungt afsnit af USA’s historie til  akkompagnement af kraftigt artilleri såvel som  filosofiske anfægtelser og menneskelige lidelser.

Fredrik Skagen: Fri som fuglen
Fra norsk, Modtryk 2003. Originaltitel: Fri som fuglen
Tredje bind i Skagens romanserie om kriminaljournalisterne William Schrøder og Ivar Damgård (kaldet Hardygutterne) fra Adresseavisen i Trondheim.  På en fodboldrejse til Torino bliver William Schrøder ved et tilfælde blandet ind i en kvindelig norsk bankfunktionærs forsvinding fra Stadio delle Alpi. Alle frygter en forbrydelse, og Schrøder udsætter sin hjemrejse og bistår kvindens modstræbende far i en jagt fra sted til sted i det pittoreske Norditalien. De krydser blandt andet en italiensk smykketyvs vej og kommer midlertidigt i besiddelse af en formue i ædelsten.

Candace Robb: En forpestet tid
Fra amerikansk, Hovedland 2003. Originaltitel: The Riddle of St Leonard
Femte bind i middelalderromanserien om den enøjede bueskytte Owen Archer og hans kone, apotekeren Lucie Wilton. En skildring af den sorte døds tredje besøg i York i året 1369, som giver anledning til megen utryghed og mistro mellem mennesker og komplicerer opklaringen af en række mistænkelige mord på St. Leonard-hospitalet i byen.

Peter Madsen: The Story of Job
Til engelsk, Bibelselskabet (the Danish Bible Society), 2003. Original title: Historien om Job
Peter Madsen’s graphic novel based on the Book of Job from the Old Testament.

Philip Kerr: Mørkt stof – sir Isaac Newtons privatliv
Fra engelsk, Modtryk 2003. Originaltitel: Dark Matter – The private life of Sir Isaac Newton
Roman om en episode i Isaac Newtons liv. Den store matematiker har forladt Cambridge og er i 1695 blevet udnævnt til bestyrer for Den Kongelige Engelske Mønt. Han er af kongen og parlamentet blevet pålagt at opspore og retsforfølge de falskmøntnere, hvis produkter truer med at få den krigssvækkede økonomi til at bryde sammen. Newton ansætter romanens fortæller som sin assistent, og selv om denne ikke har Newtons videnskabelige tankegang, er han hurtig på pistolen og viser sig at blive en uvurderlig hjælper for Newton under de to mænds passionerede jagt på forbryderne. En historisk spændingsroman, hvor Tower of London med sin blodige og genfærdsplagede historie udgør kulissen.

Scott Turow: Sidste appel
Fra amerikansk, Hovedland 2003. Originaltitel: Reversible Errors
Roman om et dobbeltmord i en større by i USA’s Midtvesten omkring 1990 og den efterfølgende, ti år lange proces. Hovedpersonerne er en privatpraktiserende advokat, der beskikkes som ulønnet forsvarer for en dødsdømt, som har siddet ti år på dødsgangen, samt deres modpart i sagen, den kvindelige karriereadvokat, der står foran valg til distriktsanklager. Under oprulningen af gamle og nyopdukkede aspekter af sagen og dens efterforskning får læseren indblik i en lang række berørte personers liv, ligesom selve forbrydelsen først nu opklares. Romanen kan læses som et lidenskabeligt indlæg imod dødsstraffen.

Fredrik Skagen: Blitz
Fra norsk, Modtryk 2002. Originaltitel: Blitz
Andet bind i Skagens romanserie om kriminaljournalisterne William Schrøder og Ivar Damgård (kaldet Hardygutterne) ved Adresseavisen i Trondheim. En alt for voksen fjortenårig optræder som nøgenmodel i et billedblad og forsvinder sporløst. Nogenlunde samtidig gennemføres “det perfekte røveri” mod en pengetransport i Trondheims opland, og en skibsreder i Oslo sprænges i luften af en brevbombe afsendt fra Trondheim. Både politiet og journalisterne kaster sig over alle tre sager, som efterhånden viser sig at have visse fællesnævnere.

Candace Robb: En brik i kongens spil
Fra amerikansk, Hovedland 2002. Originaltitel: The King’s Bishop
Fjerde bind i middelalderserien om den enøjede bueskytte Owen Archer. Han må denne gang (vi skriver 1369) rejse fra den ene ende af England til den anden – fra Windsor i syd over York til Yorkshire Dales i nord – for at opklare en række mord, som på uforklarlig vis sker i kølvandet på kongens bestræbelser på at vinde cistercienserabbederne i de to midtengelske klostre Fountains og Rievaulx for sin sag: at få indsat sin hofarkitekt, William Wykeham, som biskop i Winchester trods pavens modstand.

Fredrik Skagen: Blomster og blod
Fra norsk, Modtryk 2002. Originaltitel: Blomster og blod
Første bind i Skagens romanserie om kriminaljournalisterne William Schrøder og Ivar Damgård ved Adresseavisen i Trondheim. Da den norske by – godt hjulpet på vej af deres egen journalistik – rystes over først ét, så to, så tre kvindemord, kaster William og senere også Ivar sig ud i efterforskningen i konkurrence med politiet, og det lykkes dem i kraft af privilegerede oplysninger at afsløre og pågribe en forbryder under dramatiske omstændigheder.

Candace Robb: Nonnens fortælling
Fra amerikansk, Hovedland 2001, lydbog 2002, bogklubudgave 2002. Originaltitel: The Nun’s Tale
Tredje bind i middelalderserien om den enøjede bueskytte Owen Archer i 1360’erne. Som udsending for ærkebiskoppen af York skal han efterforske en række mærkelige og ildevarslende begivenheder i tilknytning til en nonne, som først er løbet bort fra og siden vendt tilbage til St. Clement-klosteret – måske, måske ikke som jomfru, men i hvert fald nærmest sindssyg af skræk. Begivenhedsforløbet fører vidt omkring, såvel geografisk-politisk som psykologisk-personligt. Blandt andre møder Archer på Windsor en spion ved navn Geoffrey Chaucer.

Saul Bellow: Ravelstein
Fra amerikansk, Schønberg 2001. Originaltitel: Ravelstein
Erindringsroman om forfatterens bekendtskab med “Ravelstein” alias den afdøde kulturkritiker Alan Bloom, forfatteren til The Closing of the American Mind. Sammenvævet med en stykkevis skildring af Ravelstein får Bellow også beskrevet sit eget forfatterskabs og livs erfarings- og sansebaggrund, og bogen bliver et dybt personligt åndeligt og menneskeligt testamente fra en af det tyvende århundredes store intellektuelle forfattere.

Philip Kerr: Skuddet
Fra engelsk, Modtryk 2000. Originaltitel: The Shot
Ambitiøs romanrekonstruktion af forholdene i USA og begivenhederne omkring valget af John F. Kennedy til USA’s præsident i 1960 og koldkrigstilstanden mellem USA og Cuba – med uhyggeligt præcise paralleller til præsidentvalget i 2000 og mange pikante og ukendte detaljer fra koldkrigsæraen. Synsvinklen ligger skiftevis hos en korrupt politidirektør og en professionel snigmorder, hvilket i sig selv giver mulighed for overraskende vinkling. Romanen kan læses som en videreførelse af forfatterens meget berømmede Berlin Noir-trilogi.

Candace Robb: Vor Frues Kapel
Fra amerikansk, Hovedland 2000. Originaltitel: The Lady Chapel
Andet bind i serien om den enøjede, middelalderlige bueskytte Owen Archer, som nu er blevet gift med Apotekerrosen, men af ærkebiskoppen bliver udsendt for at efterforske et par mord, som viser sig at stå i forbindelse med den igangværende krig mellem England og Frankrig.

Candace Robb: Apotekerrosen
Fra amerikansk, Hovedland 2000, lydbog 2000. Originaltitel: The Apothecary Rose
Middelalder-spændingsroman om bueskyttekaptajnen Owen Archer, der i 1360’erne efter at have mistet synet på det ene øje bliver sendt til York som spion for Yorks ærkebiskop og Englands lordkansler og dér møder den aldrende apotekers unge smukke kone.

Philip Kerr: Den anden engel
Fra engelsk, Modtryk 1999, Asschenfeldts Bogklub 2000. Originaltitel: The Second Angel
Roman om et samfund i den ikke så fjerne fremtid, hvor en blodsygdom har ført til apartheidlignende tilstande, men også om blod og dna og kvantecomputere som springbræt til en helt anden fremtid.

Philip Kerr: Femårsplanen
Fra engelsk, Modtryk 1998, Asschenfeldts Bogklub 2000. Originaltitel: A Five-Year Plan
En på flere måder filmisk roman om Dave Dulanotoff, der har siddet fem år i fængsel i Florida for foragt for retten og nu vil kræve sin del af “det gode liv” og samtidig gøre et par regnskaber fra fortiden op.

Peter Mayle: Jagten på Cézanne
Fra engelsk, Schønberg 1998, lydbog 2000. Originaltitel: Chasing Cézanne
Humoristisk roman om den unge fransk-irske fotograf André, der er ved at gøre karriere som interiørfotograf for et magasin i New York, da han ved et tilfælde bliver vidne til et kunsttyveri. Ved at forfølge sagen roder han sig ind i en mængde genvordigheder fra højst uventede sider, men han lærer også Cyrus og Lulu at kende, og det bliver han glad for, da krudtrøgen har lagt sig.

James Lee Burke: En rose fra Texas
Fra amerikansk, Hovedland 1998, Samlerens Bogklub 1998, L&R Paperback 1999, Hovedland 2011. Originaltitel: Cimarron Rose
Roman om advokaten Billy Bob Holland, der efter en omtumlet tilværelse som Texas Ranger og offentlig anklager har slået sig ned som forsvarsadvokat i en lille by i Texas. Vi følger en bestemt retssag, som giver ham anledning til at grave dybt i både sin egen, sin fars og sin oldefars fortid, samt til at lære sin søn med en anden mands kone at kende – og få sønnen frikendt for et mord.

Philip Kerr: Esau
Fra engelsk, Modtryk 1998, Asschenfeldts Bogklub 1998. Originaltitel: Esau
Filmisk roman om den professionelle bjergbestiger Jack Furness, der på foranledning af sin veninde universitetslektor Stella Swift organiserer en ekspedition til Himalaya med både en officiel og en mindre officiel dagsorden – som bliver infiltreret af en CIA-agent på hastemission for det amerikanske efterretningsvæsen.

Philip Kerr: Et tysk rekviem
Fra engelsk, Modtryk 1997, lydbog 1998, paperback 1998, Asschenfeldts Bogklub 1998, ny paperback 2007. Originaltitel: A German Requiem
Tredje bind i trilogien Berlin Noir, der handler om privatopdageren Bernie Gunthers oplevelser i kølvandet på Anden Verdenskrig. Bogen tager udgangspunkt i et udbombet Berlin anno 1948, men Bernie hyres til at løse en sag i Wien, hvor en af hans tidligere kolleger står anklaget for mord. Under sagens optrævling løber Bernie ind i gamle bekendte fra Berlin, og det viser sig, at de tidligere topnazister nu arbejder for krigens ubestridte sejrherre.

Peter Mayle: Alt har interesse
Fra engelsk, Schønberg 1997, lydbog 1998. Originaltitel: Anything Considered
Humoristisk og følsom roman om den engelske dagdriver og tidligere reklamefilmmand Luciano Bennett, som efter at være blevet franarret sine penge skal finde en måde at opretholde et tilpas stilfuldt liv på i sit selvvalgte eksil i Provence. Hans søgen fører ham frem til en anden eksilenglænder, som er rigmand og storskurk. Handlingen udarter herefter til romantisk action-farce.

James Lee Burke: Cadillac Jukeboks
Fra amerikansk, Hovedland 1997. Originaltitel: Cadillac Jukebox
Niende bind i romanserien om politimanden Dave Robicheaux. Symbolladet roman om enheden mellem natur og historie i Louisiana. Robicheaux’ barndoms- og ungdomsvenner er blevet henholdsvis tvetydig randeksistens, guvernørkandidat og -hustru. Sideløbende med oprulningen af deres personlige fortid gennemfører romanen et karaktermord på den demokratisk-liberale, midaldrende politikertype i USA.

Philip Kerr: Den blege forbryder
Fra engelsk, Modtryk 1997, lydbog 1997, paperback 1998, Asschenfeldts Bogklub 1998, ny paperback 2007. Originaltitel: The Pale Criminal
Andet bind i trilogien Berlin Noir, der handler om den tidligere privatopdager Bernie Gunthers oplevelser i Berlin 1938. Bernie tvangsansættes på ny i Berlins kriminalpoliti og opklarer en række mord på unge, blonde piger. Sagen fører ham dybt ned i de sorteste lag af nazismens psykopatologi og kulminerer op til Krystalnatten.

Philip Kerr: Martsvioler
Fra engelsk, Modtryk 1996, lydbog 1997, paperback 1997, Asschenfeldts Bogklub 1998, ny paperback 2007, hardback 2008. Originaltitel: March Violets
Første bind i trilogien Berlin Noir, der handler om privatopdageren Bernie Gunthers oplevelser i Berlin 1936. Via en tilsyneladende triviel sag om et juveltyveri hvirvles Bernie ind i topnazisternes lyssky forehavender, og hans personlige integritet kommer på hårde prøver.

James Lee Burke: Flammende Engel
Fra amerikansk, Hovedland 1996, L&R paperbacks 1998. Originaltitel: Burning Angel
Ottende bind i romanserien om Dave Robicheaux. Fortiden, både den personlige og de amerikanske sydstaters, spiller en vigtig rolle i denne symbolske roman om kampen mellem godt og ondt, sort og hvidt.

Philip Kerr: Grillristen
Fra engelsk, Modtryk 1996, lydbog 1997, Asschenfeldts Bogklub 1998. Originaltitel: Gridiron
Stor teknologisk-visionær roman om opførelsen af en “intelligent bygning” i San Francisco. I et sprog, der henter sin kolorit fra arkitektur, edb og de gammeltestamentlige myter om livets træ, syndfloden og Babelstårnet, fortælles historien om den succesrige, men utålelige arkitekts nye bygning, der selv skal kunne styre alle bygningsfunktioner og lære nyt undervejs via computere forbundet i neurale netværk. Computerne lærer fint, men ved et djævelsk uheld får de et forkert input at gå ud fra, og det tårnhøje helvede II er en realitet.

Robyn Sisman: Et særligt forhold
Fra engelsk, Lindhardt & Ringhof 1996, 12 Bøger 1996. Originaltitel: Special Relationship
Roman om den amerikanske præsidentkandidat Jordan Hope med en fortid som stipendiat ved Oxford University i slutningen af 1960’erne og hans forhold til den engelske forlagsredaktør Annie Hamilton (med en fortid samme sted, samme tid), som han ikke blev gift med.

Philip Kerr: Grusjko
Fra engelsk, Modtryk 1995, lydbog 1996, Asschenfeldts Bogklub 1998. Originaltitel: Dead Meat
Roman om politiopdageren Grusjko fra Skt. Petersborg, der i årene efter Sovjets sammenbrud stilles over for tilsyneladende gemen mafiakriminalitet, som dog viser sig at stå i forbindelse med radioaktiv forurening og handlingslammede myndigheder.

Fay Weldon: Splid
Fra engelsk, Lindhardt & Ringhof 1995, paperback 1996. Originaltitel: Splitting
Angelica fra den lille midtengelske by bliver rockstjerne og gifter sig ind i den lokale landadel. Hermed lægges grunden til en indre splittelse, som konkret illustreres ved Angelicas udspaltning i fire-fem vidt forskellige personligheder, hvis indbyrdes dialog og magtkamp er romanens bærende idé.

James Lee Burke: Dixie
Fra amerikansk, Hovedland 1995, lydbog 1996. Originaltitel: Dixie
Syvende bind i James Lee Burkes romanserie om politimanden, vietnamveteranen, eksalkoholikeren, lystfiskeren og katolikken Dave Robicheaux fra New Iberia, Louisiana, som på grund af sit venskab med en jødisk forretningsmand bliver genstand for organiserede amerikanske nynazisters nærgående interesse.

Jürgen Ebertowski: Esbeck og Mondrian
S.m. Anne-Mette Rathsach. Fra tysk, Modtryk 1994, lydbog 1996. Originaltitel: Esbeck und Mondrian
Spændingsroman, som udspiller sig i Japan og i Tyskland efter murens fald. Den tyske oversætter Esbeck bor og arbejder i Japan og bliver ved et tilfælde opmærksom på en japansk-hollandsk-tysk kunstsmuglerring på højt plan. Humoristiske og indfølende miljø- og kulturbeskrivelse.

Peter Mayle: Hotel Pastis
Fra engelsk, Schønberg 1994, lydbog 1995. Originaltitel: Hotel Pastis
Humoristisk og følsom roman om reklamebureauindehaveren Simon Shaw, der som led i sin midtvejskrise opgiver sit London-bureau og slår sig ned i Provence, hvor han opbygger et hotel. Sideløbende hermed gennemfører en gruppe provencalske fidusmagere et bankkup i en naboby, med uventede konsekvenser for Simon og hans hotel.

James Lee Burke: Genfærdsgeneralen
Fra amerikansk, Hovedland 1994, lydbog 1994, paperback 2000, Hovedland 2011. Originaltitel: In the Electric Mist with Confederate Dead
Sjette bind i James Lee Burkes romanserie om politimanden, vietnamveteranen, eksalkoholikeren, lystfiskeren og katolikken Dave Robicheaux fra New Iberia, Louisiana. Sump- og stemningsmættet roman på flere planer om Daves arbejde med opklaringen af en række mord på børn og unge, om et californisk filmholds indspilning af nogle scener til en film om Den Amerikanske Borgerkrig, samt om Daves møde med et par af skuespillerne og med sydstatsgeneralen John Bell Hood.

Philip Kerr: En filosofisk efterforskning
Fra engelsk, Schønberg 1993. Originaltitel: A Philosophical Investigation
Filosofisk roman om kriminalkommissær Jake fra New Scotland Yard og hendes jagt på en morder, der overfalder såkaldt VMN-negative mandlige ofre. Handlingen foregår i 2013, og morderen, som selv er VMN-negativ, gør efter egen formening samfundet en tjeneste ved at udrydde sine “brødre” og omgiver i det hele taget sine handlinger med et stort filosofisk og intellektuelt apparat.

Nicholas Luard: Himalaya
Fra engelsk, Wangel 1993. Originaltitel: Himalaya
Iona, hvis engelske aristokratfar og rige amerikanske mor i al hemmelighed vil skilles, bliver sendt med sin onkel, en amerikansk naturforsker, på ekspedition i Himalaya-bjergene, hvor hun farer vild i en snestorm og ender hos yetierne. De er opdelt i to klaner, der ernærer sig som henholdsvis jægere og samlere, og Iona kommer trods sin indledende mistro og afsky til at forstå og holde af yetierne. Da hun efter en hel sommer i deres afsondrede dal igen vender tilbage til menneskesamfundet, har hun fået uddybet sin menneskeforståelse betydeligt.

James Lee Burke: En støvet hvid aura
Fra amerikansk, Hovedland 1993, lydbog 1994. Originaltitel: A Stained White Radiance
Femte bind i James Lee Burkes romanserie om politimanden, vietnamveteranen, eksalkoholikeren, lystfiskeren og katolikken Dave Robicheaux fra New Iberia, Louisiana. Robicheaux bliver hvirvlet ind i tre lokale søskendes problemer: en TV-prædikant, en Amnesty International-aktivist, der samtidig er Daves ungdomskæreste, og en oliemand, hvis fortid hos CIA har ført ham ud i visse farlige aktiviteter, hvor hans modstandere nu bliver mafiaen i New Orleans.

James Lee Burke: Flamingo Blues
Fra amerikansk, Hovedland 1992, lydbog 1993, paperback 1999. Originaltitel: A Morning for Flamingoes
Fjerde bind i James Lee Burkes romanserie om politimanden, vietnamveteranen, eksalkoholikeren, lystfiskeren og katolikken Dave Robicheaux fra New Iberia, Louisiana. Robicheaux skydes under sit arbejde ned af en dødsdømt forbryder og udstyres derefter af forbundsmyndighederne med en dækidentitet og “sendes indenfor” hos mafiaen i New Orleans. Han skal fælde den ledende narkotikaforhandler, men som denne på et tidspunkt bemærker, “kommer Daves hjerte i vejen for hans hjerne”. Moralisten Robicheaux ender med at “løse” problemerne på sin egen, ikke helt reglementerede facon. Louisianas cajun-kultur danner baggrund for en del af efterforskningen.

Jean Warmbold: Den Hvide Hånd
Fra amerikansk, Hovedland 1992, lydbog 1992. Originaltitel: The White Hand
Freelancejournalisten Sarah Calloway overværer tilfældigt et mord på en ung, gravid kvinde. Hun opdager, at politiet tilsyneladende er involveret i mordet, og hun har som den eneste set kvinden afsende et brev forud for mordet. Hun finder ud af, hvem brevet er til, og får på denne måde fat i en mærkelig meddelelse i kodesprog. Under sine forsøg på at afkode den møder hun katolske præster, halvfascistiske narkotikasmuglere, almindelige jævne amerikanere, illegale mellemamerikanske immigranter og stenrige narkobagmænd – og trænger langt ind i de politiske forbrydelsers verden.

James Lee Burke: Neon Regn
Fra amerikansk, Hovedland 1992, lydbog 1993, L&R paperbacks 1994, 2. udg. paperback 1998; Hovedland-People’s Price 2009. Originaltitel: Neon Rain
Første bind i James Lee Burkes romanserie om politimanden, lystfiskeren og katolikken Dave Robicheaux. Robicheaux finder under en fisketur i Louisianas sumpområder liget af en ung sort pige. Han får mistanke om, at hun er blevet myrdet, graver sig ned i sagen – og opdager, at pigens død er en udløber af langt alvorligere forbrydelser højere oppe i samfundssystemet. Louisianas eksotiske natur og den lokale cajun-kultur er sammen med Dave Robicheauxs eksistentielle problemer hidrørende fra bl.a. Vietnamkrig og alkoholisme baggrunden for bogens handling.

Joan Smith: Forlad mig ikke på den måde
Fra engelsk, Forum 1991, lydbog 1993. Originaltitel: Don’t Leave Me This Way
Spændingsroman om litteraturforelæseren Loretta Lawson, der juleaften uventet får Sandra, en tidligere bekendt, som logerende. Sandra bliver boende i flere dage, men forsvinder pludselig sporløst og uden bagage nytårsaften og findes død i sin bil. Loretta engagerer sig i den afdødes sag, og hendes efterforskning er krydret med tanker om feminismen før (1970’erne) og nu (1988).

James Lee Burke: Black Cherry Blues
Fra amerikansk, Hovedland 1991, lydbog 1992, L&R paperbacks 1997, Nyoptryk, Hovedland 2011. Originaltitel: Black Cherry Blues
Tredje bind i romanserien om den tidligere politimand Dave Robicheaux. Dave møder en gammel kammerat og bliver opmærksom på overgreb mod naturen i Sortføddernes reservat i Montana. Han opklarer et dobbeltmord og renser sig for en falsk mordtiltale i Louisiana.

James Hall: Tropisk Kulde
Fra amerikansk, Modtryk 1991, lydbog 1993. Originaltitel: Tropical Freeze
Fra amerikansk, fortsættelse af samme forfatters roman I ly af dagen. Thorn lever uden for samfundsøkonomien på The Keys syd for Florida. Her møder han Benny Cousins, tidligere forbundsagent, som har slået sig ned som privat sikkerhedsrådgiver og driver en lyssky immigrationsservice. Thorns bedste ven, hans nye kæreste og han selv får på forskellige måder Bennys kærlighed at føle. Den humoristiske antihelt klarer nogle af skærene.

Charles MacLean: Spejderen
Fra amerikansk, Modtryk 1990. Bogklubben 12 Bøger 1992. Lydbog 1993. Originaltitel: The Watcher
Spændingsroman om normalitet, paranormalitet, psykiatri og sindssyge. Pågående uhyggelig skildring af pæn computermands psykiske opløsningsproces.

James Lee Burke: Delta Blues
Fra amerikansk, Hovedland 1990, lydbog 1992, L&R paperback 1996, Hovedland-People’s Price 2009. Originaltitel: Heaven’s Prisoners
Indstillet til Rosenkrantz-prisen 1991. Psykologisk og eksistentiel spændingsroman, 2. bind i serien om den tidligere politimand Dave Robicheaux, der privat involveres i mafiaagtig kriminalitet i forbindelse med narkotikasmugling i det sydlige Louisiana og må betale en høj pris for sin retlinethed.

James Hall: I ly af dagen
Fra amerikansk, Modtryk 1989. Originaltitel: Under Cover of Daylight
Psykologisk thriller om Thorn og Sarah, der parallelt med voldsomme begivenheder i en sag om miljø kontra økonomisk vinding kæmper sig fri af hver deres fælles traumatiske fortid.